ERA WONINGMARKT KWARTAALUPDATE 3E KWARTAAL 2024

ERA WONINGMARKT KWARTAALUPDATE 3E KWARTAAL 2024

Hoewel de prijzen van woningen vergeleken met een jaar geleden sterk zijn gestegen, zien we in het derde kwartaal een stabilisering. Voor kopers is de markt nog steeds moeilijk, verkopers zijn duidelijk nog in het voordeel. 9 op de 10 woningen wordt binnen een kwartaal verkocht en nog eens 6% binnen een half jaar. Voor slechts 1% van de woningen geldt dat ze langer dan een jaar te koop staan. Dit zijn gemiddeld woningen die afwijken van de norm, bijvoorbeeld kluswoningen, sterk verouderde woningen, zeer dure woningen of woningen die niet gunstig zijn gelegen.

De dalende hypotheekrente is positief voor de betaalbaarheid van woningen, evenals gestegen inkomens. Ook de lichte toename van het aanbod, onder andere door de verkoop van huurwoningen, is positief. Desondanks blijft de markt krap en moet er nog steeds flink overboden worden om een woning te kunnen bemachtigen. Daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen.

In het 3e kwartaal zijn door de NVM-makelaars nog net geen 37.000 huizen verkocht. Dat is het hoogste aantal in bijna 4 jaar. Opvallend, omdat het een zomerkwartaal betrof, waarin doorgaans minder woningen worden verkocht. Overigens is het landelijk beeld verdeeld. In de kustregio’s en in Brabant en Limburg werd flink meer verkocht, terwijl in regio’s rond Utrecht de stijging lager was. In het noorden van het land is zelfs sprake van een daling.

De markt voor appartementen draait op volle toeren met 18,9 % meer verkopen dan vorig jaar ten opzichte van 7,5% voor de overige woningtypen. De belangrijkste reden is dat er veel meer appartementen te koop zijn gekomen, zowel voormalige huurwoningen als nieuwbouw.

De verwachting is dat volgend kwartaal het aantal transacties verder zal toenemen, evenals de prijsstijging. Dat betekent dat krapte en schaarste helaas voorlopig groot blijven.

Bron: NVM/Brainbay

Heb je vragen over de markt in het algemeen of wil je meer weten over wat een verkoopmakelaar of aankoopmakelaar in deze markt voor jou kan doen? Neem dan contact met ons op door HIER te klikken.

2014 Nieuwsitem