Het aanbod bereikte in augustus het laagste punt

ERA Woningmarkt Update augustus 2024

Het aanbod bereikte in augustus het laagste punt

Tot en met juni dit jaar steeg het aantal transacties in Nederland. In juli en augustus daalde dit wat maar dat is in deze (vakantie-)maanden niet ongebruikelijk. Het aanbod neemt het hele jaar al af en bereikt in augustus het laagste punt. De krapte-indicator verandert dan ook niet en blijft op 1,7 staan, het laagste punt sinds juni 2022. Cumulatief tellen we dit jaar bijna 5% méér transacties dan vorig jaar.

De prijzen dalen iets

Transactieprijzen zijn zoals vorige maand voorspeld in augustus wat gedaald, van €471.000 naar €457.000 maar lijken in september op dit moment niet veel verder te dalen. De prijs per m2 daalt echter wel iets voor alle woningtypen, uitgezonderd twee-onder-één-kap.

Het verschil tussen vraagprijs en transactieprijs was in juli met 5% op zijn hoogtepunt en begint inmiddels wat te dalen. Augustus noteert 4,2% verschil en de (nog premature) meter staat voor september nu op 3,3%. De markt blijft krap, de looptijden nemen ook iets toe en er is iets prijsdaling maar nog te kort om het “structureel” te noemen. De verwachtingen over dalende rentes kunnen hierop nog van invloed zijn.

Bron: NVM

WWW